Cheminée gel ou cheminée bioéthanol ?

Xaralyn Fire Systems


Kies voor een zuinig, schonere en veiligere haard van Xaralyn

Wij overtuigen je graag van ons Fire System

Ethanol wordt gewonnen uit aardolie. Dit wordt ook wel synthetische ethanol genoemd. Bio-ethanol wordt gewonnen uit planten. Bio-ethanol is over het algemeen iets minder zuiver. Het natuurlijk evenwicht van bio-ethanol is 96% ethanol en 4% water. Bij verbranding veranderen beiden in H2O (water) en CO2 (koolstofdioxide). Het gebruik van ethanol of bio-ethanol als brandstof is dus volkomen schoon. Het deel CO2 wordt immers weer opgenomen door planten. We noemen bio-ethanol dan ook een herwinbare brandstof.

Schone, nieuwe bio-ethanol geeft bij verbranding nauwelijks een geur af. Ethanol herwonnen uit de industrie (veelal gebruikt bij schoonmaakwerkzaamheden) is goedkoper maar kan een sterkere geur afgeven.

Bio-ethanol of bio-alcohol is niet ongevaarlijk. Het branden van bio-ethanol in een open bak, ook wel open-brander genoemd, is ronduit gevaarlijk. Deze branders zijn meestal te herkennen aan de manier van vullen. De brander wordt gevuld op dezelfde plaats als waar de vlammen uit komen.

Het gevaar bij dit type branders is het weglopen van de brandstof, de ethanol. Om dit gevaar te beperken kan aan zuivere bio-ethanol iets worden toegevoegd waardoor het stroperig wordt. Deze brandgel is weliswaar veel veiliger in gebruik maar geeft een vervelend ruikend residu en een zwarte walm af. Bio-ethanolgel of brandgel is dus ethanol met een toevoeging. Door het gebruik van gel in dit type haarden worden deze ook wel gelhaarden genoemd.

Bio-ethanol is goedkoper dan bio-ethanolgel. Uit economisch oogpunt wordt dan ook steeds vaker voor bio-ethanol gekozen. Het gebruik van ethanol in open-branders (gelhaarden) is niet alleen gevaarlijk maar ook weinig duurzaam. Doordat er veel zuurstof bij de vlam komt, verbruikt een open-brander soms wel 4 keer zoveel ethanol als een gesloten brander. 

Het voordeel van een gelhaard is vooral de lage aanschafprijs. Wil je om de haard vaker dan enkele keren per jaar gebruiken, is het voordeliger te kiezen voor een haard die zuiniger in verbruik, schoner in verbranding en veiliger is. 

Een KiWa, TüV of CE logo op een bio-ethanolhaard geeft zekerheid over de productie. Het product is geproduceerd naar een minimale norm. Deze logo's zeggen helaas niets over de veiligheid van het brandsysteem. Binnen Europa zijn er een aantal normen vastgelegd waaraan een veilige ethanolbrander moet voldoen, het EN 16647:2015 keurmerk. 

Xaralyn heeft een gepatenteerde brandsysteem waarbij de ethanol als in een spons wordt opgenomen in een keramische steen. Dit systeem garandeert dat de ethanol alleen nog maar door verdamping vrij kan komen. Het weglopen van ethanol is bij dit systeem onmogelijk. Bijkomend voordeel is dat er veel minder zuurstof bij de vlam komt en de brander hierdoor minder bio-ethanol verbruikt en mooier (rustiger) brandt. Deze keramische brander voldoet aan de EN 6647:2015. 

Een keramische brander is dus behalve schoner en veiliger, op termijn ook nog eens goedkoper.

Soyez créatif avec les cheminées décoratives de Xaralyn
Xaralyn Fire Systems