Is bio ethanol gevaarlijk?

Is bio ethanol gevaarlijk?

Hoe veilig en schoon is bio-ethanol?

Xaralyn

Bio-ethanol wordt gewonnen uit plantaardige producten en lijkt hiermee de ideale duurzame brandstof voor de toekomst. Andere toepassingen van ethanol (alcohol) behalve dan in dranken zijn o.a. als oplosmiddel in wasmiddelen, vernissen, viltstiften, schoonmaakmiddelen, of persoonlijke verzorgingsmiddelen zoals deodorant en zonnebrand.

Via fermentatie van suikers uit bijvoorbeeld suikerriet, tarwe, mais, rogge, gerst of suikerbieten wordt er door gisting bio-ethanol gewonnen. Wat overblijft uit deze productie wordt verwerkt als eiwitrijk veevoer. Door nieuwe technieken kunnen deze suikers ook worden vrijgemaakt uit houtachtige planten die hierna vergist worden naar bio-ethanol (cellulose-ethanol). Hiermee kan dus ook bio-ethanol worden gewonnen uit niet-eetbare planten of plantenresten.

Synthetische ethanol wordt gewonnen uit aardolie. Tussen synthetische ethanol en bio-ethanol bestaan verschillen in kwaliteit. Bij de productie van bio-ethanol is de kans op bijproducten groter dan bij synthetische ethanol. Bijproducten van bio-ethanol kunnen een effect hebben op de geur. Hoe beter de kwaliteit hoe minder bijproducten.

Bio-ethanol met een zuiverheidspercentage van 100% is niet mogelijk. Het natuurlijk evenwicht tussen ethanol en water is 96% ethanol met 4% water. Bij een hogere concentratie ethanol zal de vloeistof water uit de lucht aantrekken om weer tot een natuurlijk evenwicht te komen. Het watergehalte is dan ook een belangrijke parameter voor de kwaliteit. (geopende verpakkingen verliezen dus kwaliteit).

Ethanol is vooral bekend als alcohol. Voor technische toepassingen hoeft er geen accijns op ethanol te worden betaald. Hiervoor dient de ethanol dan wel eerst ongeschikt te worden gemaakt voor consumptie. Dit proces heet denatureren. Binnen de EU is er een gemeenschappelijke denatureringprocedure vastgesteld. Met deze Eurodenaturant (Isopropylalcohol, Methylethylketon of Denatoniumbenzoaat) is de ethanol binnen de EU volledig vrijgesteld van accijns.

Ethanol of gewoon alcohol genoemd heeft een gevaarlijke stoffen classificatie. Ethanol is niet ongevaarlijk. Langdurige blootstelling aan ethanol kan leiden tot kanker, levercirrose, vermindering van de vruchtbaarheid en afwijkingen bij het nageslacht. De overheid stelt voor gevaarlijke stoffen wettelijke grenswaarden op. Concentraties lager dan deze grenswaarden wordt geacht veilig te zijn. Bij normaal gebruik is ethanol veilig, de grootste blootstelling aan ethanol vindt plaats bij consumptie, het drinken van alcohol.

Wanneer je consumentenproducten met ethanol, zoals glasreinigers, deodorant of vernis gebruikt, word je voor korte tijd aan ethanol blootgesteld. Je ademt het in of krijgt het op je huid. Deze blootstelling is laag, omdat je de producten slechts af en toe of voor korte tijd gebruikt. Ook adem je weinig ethanol in tijdens het branden van een bio-ethanol haard. Zelfs wanneer je geen gebruik maakt van producten waar ethanol in zit, is ethanol in kleine hoeveelheden aanwezig in je bloed. Het wordt van nature in je lichaam gevormd. 

Bij de opslag van bio-ethanol moet rekening gehouden worden met brand- en explosiegevaar. Het vlampunt van ethanol ligt rond de 12 graden. Boven deze temperaturen is er een voortdurende verdamping die met name gevaar kan opleveren bij geopende groot-verpakkingen (> 1 liter verpakkingen). 

Bij de verbranding van bio-ethanol komt er enkel waterdamp en kooldioxide vrij. Niets anders dan wij zelf ook uitademen. De scheikundige formule van ethanol is C6H6O. Bij verbranding is er een reactie met zuurstof. De reactie formule is 2CH6 + 7O2 -> 4CO2 + 6H2O. Bij verbranding van bio-ethanol komen dus geen schadelijke stoffen vrij. Klachten als hoofdpijn, misselijkheid of dufheid zijn meestal te verklaren door slechte ventilatie.

Een haard die brandt op bio-ethanol is duurzamer en schoner dan een haard op hout, olie of gas. Een bio-ethanolhaard welke voldoet aan de Europese Norm 16647:2015 is in gebruik de veiligste manier van open vuur. 

Waarom kiezen voor Xaralyn

Onze speerpunten
 

Veiligheid en 
kwaliteit staan 
voorop
 

Energiezuinige sfeerhaarden en realistische vlammen
 

Snelle bezorging 
en uit voorraad leverbaar
 

Maatwerk 
oplossingen bespreekbaar
 

Uitstekende klantenservice voor 
al uw vragen

Waar bent u naar opzoek?

Maak uw keuze

Bio ethanol

Sfeerhaard

Een haard met echt vuur, milieuvriendelijk en zonder schoorsteen.

ONTDEK

Elektrische

Sfeerhaard

Combineer het effect van realistisch vuur met een verwarmingsfunctie.

ONTDEK

Waterdamp

Sfeerhaard

Milieuvriendelijke haard zonder schoorsteen. De waterdamp geeft een illusie van een echte vlam.

ONTDEK

Accessoires

& onderdelen

Maak je sfeerhaard compleet met een aantal van onze accessoires en onderdelen.

ONTDEK

Wij voorzien u graag van persoonlijk advies

Stel uw vraag aan onze experts

Stap binnen in onze showroom of bij onze dealers en ontdek de warmte en gezelligheid die jouw huis compleet zal transformeren. Laat je inspireren door ons uitgebreide assortiment en vind de perfecte haard voor jouw droominterieur!

 CONTACT OPNEMEN

Welkom bij Xaralyn

Bekijk onze virtuele tour

Xaralyn | Clean Fire System is een Nederlandse producent van elektrische- en bio-ethanol sfeerhaarden. Onze haarden worden wereldwijd verkocht via een groot dealer netwerk in de haarden vakhandel, woninginrichting en webshops. Xaralyn is een van de leidende merken voor sfeerhaarden. Wij bieden een breed scala aan decoratieve haarden. Haarden zonder uitstoot, geproduceerd met respect voor onze omgeving. Zonder schadelijke rookgassen is een rookkanaal niet nodig, een clean fire system!

Om u niet alleen van de beste producten te voorzien maar ook een optimale aankoopbescherming te bieden is Xaralyn lid van Thuiswinkel waarborg en Trusted Shops.

       

Test onze bio ethanol haard gratis* 30 dagen uit

Wij overtuigen je graag van ons Fire System!