Welke geur heeft bio-ethanol?
Je leest het in deze blog
Bio-ethanol, of soms bio-alcohol genoemd, zelf brandt niet. Het gas wat vrijkomt bij de verdamping van ethanol brandt. Dit is dan ook de reden dat een ethanolhaard eerst moet 'opwarmen'. Hoe kouder de temperatuur, hoe lager de verdamping en hoe lager de vlammen.
Bio-ethanol wordt gewonnen uit plantenresten. Bij de verbranding komt er geen duidelijke geur vrij, veel gebruikers ervaren wel iets. Op zich logisch er wordt immers iets verbrandt. Net als bij een houtkachel wordt er zuurstof aan de ruimte onttrokken, zonder ventilatie merk je dit duidelijk. Vergelijk dit laatste met de zuurstof op een hoge bergtop.
Voor ventilatie is het niet altijd nodig om een raam open te zetten. Een mechanische ventilatie, een binnendeur open houden of een rooster boven een raam open zetten is vaak voldoende. Uiteindelijk bepaald de mate van verbranding in hoeverre er geventileerd moet worden. Als er een zeer grote brander gebruikt wordt in een zeer kleine ruimte, is er veel ventilatie nodig.
Ethanol wordt uit heel veel verschillende gewassen gewonnen, in west Europa is dit veelal mais of mais afval. Het verschilt per persoon maar ethanol gewonnen uit mais geeft hooguit een licht zoetige geur. Een geur die nauwelijks opvalt.
Ethanol is nooit 100% zuiver. Hiernaast moet bio-ethanol gedenatureerd worden (een proces waarbij ethanol ongeschikt wordt gemaakt voor consumptie). Na het denatureren van de ethanol bevat de bio-ethanol ongeveer 95-97% zuivere ethanol (alcohol). We noemen dit 100% zuivere bio-ethanol. Bio-ethanol met een lager percentage is aangelengd met water of heeft een andere toevoeging.
Het toevoegen van een geur aan ethanol lijkt een mooie oplossing. Geuren zijn echter altijd op basis van olie. Verbranding van ethanol is schoon, verbranding van een olie is niet schoon en geeft een aanslag. Een aromatische of etherische olie kan prima in een aromasteen of met een geurstokje naast de brander geplaatst worden.